Borstvoeding en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus zorgt in Nederland voor steeds meer besmettingen. Dit roept vanzelfsprekend vragen op bij jou; als moeder die borstvoeding geeft of wil gaan geven. Er is nog niet veel bekend over het virus.

Eén van de grote voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Als jij of een ander gezinslid besmet raakt met het coronavirus, is er een hele grote kans dat je baby ook al is blootgesteld aan het virus. De gezinsleden zijn namelijk al besmettelijk vóórdat ze symptomen beginnen te krijgen.

Juist omdat je baby waarschijnlijk al blootgesteld is aan het virus, is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. Indien jij als moeder blootgesteld wordt aan het virus, ga je antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken die via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. De immunologische bestanddelen in de moedermelk helpen te voorkomen dat je baby ziek wordt en ondersteunen zijn immuunsysteem. Hierdoor is er minder kans dat je baby ziek wordt.

Bij een besmetting in het gezin is het niet nodig om de borstvoeding te onderbreken, of om jou en de baby van elkaar te scheiden. Als een baby geen borstvoeding krijgt, krijgt het ook de beschermende stoffen niet meer. Verder kan het (tijdelijk) onderbreken van borstvoeding veel extra stress opleveren, zowel praktisch als emotioneel. Indien jij en je baby toch gescheiden worden, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname, dan kan jij geholpen worden om de melkproductie in stand te houden door af te kolven. Ben je te ziek om zelf de baby te voeden, kolf dan af en laat een gezinslid de moedermelk per fles geven.

Om besmetting te voorkómen is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven, zoals handen wassen of ontsmetten. Heb je corona gerelateerde klachten of ben je besmet met het coronavirus draag dan een beschermend mondkapje.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verstrekt op hun website richtlijnen en andere informatie over het coronavirus in verschillende talen. UNICEF geeft ook informatie over het geven van borstvoeding tijdens een COVID-19 infectie. In Nederland is informatie te vinden via de websites van de overheid en het RIVM. Voor meer up-to-date informatie, kijk op onderstaande links:

https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know

https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus