Feiten en Fabels

Over borstvoeding doen veel fabels de ronde. We zetten hieronder een aantal feiten en fabels op een rijtje en geven aan of en waarom het een feit dan wel een fabeltje is.

Direct na de bevalling, heb je nog geen melk!

FABEL!

Je borst is al in staat om vanaf 16 weken zwangerschap melk te maken. Maar je placenta(moederkoek) zorgt ervoor dat je niet de hele zwangerschap met volle of lekkende borsten hoeft rond te lopen. Zodra de placenta geboren is valt de remmende werking weg en maak je meteen melk. De eerste dagen zijn dat kleine hoeveelheden 3-7 ml per keer, binnen 2 tot 4 dagen neemt het volume van de melk fors toe. Dus onthoud: je baby krijgt vanaf de eerste keer aanleggen melk binnen!


Moedermelk kun je nooit teveel geven!

Feit en fabel!

Een baby die aan de borst drinkt bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak hij/zij wil drinken. Een baby die niet wil drinken , krijg je niet aangelegd. Dus geen zorgen dat je hem teveel zou kunnen geven. We praten dan wel over aan de borst drinken en niet de moedermelk in een fles aanbieden. Moedermelk in een fles aanbieden is wel aan regels gebonden. Borst gevoede baby’s kunnen in de eerste maanden wel tot 300gr. per week groeien. Dit is heel normaal en betekent niet dat je jouw baby teveel aanlegt.


Veel vrouwen kunnen geen borstvoeding geven

Fabel!

98% van de vrouwen is in staat om borstvoeding te geven.


“Veel vrouwen hebben niet genoeg melk”

Fabel!

Veel mama’s stoppen met zelf voeden omdat ze denken dat ze te weinig melk hebben. Omdat hun borsten na de eerste weken niet meer zo vol aan voelen als in het begin. Dit is echter heel normaal , jouw borst maakt ook genoeg melk als ze soepel aanvoelt. Verder is het ook normaal dat baby’s in de avonduren vaak willen drinken, dat is niet omdat jij te weinig melk hebt maar omdat jouw baby voeding clustert om ’s nachts langer door te slapen. Ook nachtvoedingen zijn normaal bij borstvoeding! Dit zegt dus niks over jouw melkproductie. Wat dan wel? Je baby hoort 5 à 6 natte luiers te hebben en 2 tot 3 poepluiers in 24 uur.

Na de geboorte valt de baby doorgaan af waarna de groei de gewichtstoename inzetten. Baby’s zijn allemaal anders, de ene drinkt 4x op een dag de andere 13x op een dag, allemaal normaal!


Na een half jaar moet je stoppen met borstvoeding

Fabel!

De WHO adviseert om het eerste halfjaar exclusief borstvoeding te geven d.w.z. geen andere dranken en/of eten. Daarna krijgt jouw kindje ook groenten en fruit etc. Maar ook dan blijft je borstvoeding heel belangrijk, het zorgt onder andere voor een goede ontwikkeling van de afweer van jouw kindje. De WHO adviseert om tot minimaal 2 jaar borstvoeding te geven zolang moeder en kind dit wensen. Dus ook na 2 jaar zolang jij en je kindje het fijn vinden is borstvoeding goed!


Borst gevoede kinderen zijn nooit ziek

Fabel!

Helaas ook borst gevoede kinderen worden ziek. Het immuunsysteem van jouw baby is bij de geboorte niet volledig ontwikkelt, waardoor jouw baby kwetsbaar is voor infecties en spijsverteringsziekten. Borstvoeding bevat veel antibacteriële, antivirale elementen en een hele lijst andere stoffen die ervoor zorgen dat het immuunsysteem van jouw baby sneller “volwassen” wordt. Deze beschermende eigenschappen in jouw borstvoeding zorgen er voor dat jouw baby minder vaak ziek zal zijn en sneller geneest als jouw baby ziek wordt.


Door borstvoeding krijg je hangborsten

Fabel!

Onder invloed van de hormonale ontwikkeling tijdens de zwangerschap veranderen borsten. Klierweefsel, melkgangen en vetweefsel nemen toe. Na de geboorte van het kindje en/ of het geven van borstvoeding neemt dit weer af. Hierdoor worden de borsten minder stevig. Is de zwangerschap of de lactatieperiode voorbij zijn je borsten in verloop van tijd min of meer zoals ze eerst waren. Zouden er hangborsten zijn ontstaan dan is je zwangerschap door voor verantwoordelijk en niet het geven van borstvoeding


“Geen anticonceptie nodig als je borstvoeding geeft”

Fabel!

Borstvoeding geven heeft invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Het veelvuldig drinken van de baby onderdrukt het vrijkomen van hormonen die de vruchtbaarheid cyclus opgang brengen. Hierdoor ovuleert de moeder niet en wordt niet ongesteld. Ook als de moeder minder vaak voedt en de baby al bijvoeding krijgt, kan de ovulatie nog enige tijd uitblijven. Dit is per vrouw verschillend.

Het geven van borstvoeding geeft echter geen volledig betrouwbare bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. De moeder moet voldoen aan de LAM methode:

  • Geeft alleen borstvoeding, geen bijvoeding
  • niet langer dan 4 uur ertussen (ook ’s nachts),
  • niet kolven,
  • en geen bloedverlies
  • geen menstruatie

Kort samengevat als je niet opnieuw zwanger wil worden dan is het verstandig om na 6 weken te starten met anticonceptie. Indien je eerder zou willen vrijen is het verstandig om niet hormonale anticonceptie middelen te gebruiken(bijv. condoom).


Je kunt met borstvoeding niet alles eten wat je lekker vindt

Fabel!

Als je gezonde eetgewoonten hebt dan hoef je eetpatroon niet te veranderen tijdens de borstvoeding periode. Er is geen voedsel dat je moet eten en ook geen voedsel dat je niet mag eten tijdens de borstvoedingsperiode. Hoewel er uitzonderingen zijn, merken de meeste moeders dat ze gewoon alles kunnen eten zonder dat dit effect heeft op de baby.


Als je borstvoeding geeft moet je meer (KOE)melk drinken

Fabel!

Moedermelk wordt gemaakt uit je bloed, waarin de voedingsstoffen zitten die je met eten en drinken tot je neemt. Je borsten halen uit je bloed precies de voedingsstoffen die jouw baby nodig heeft. Het is dus voor je baby, maar zeker ook voor jezelf belangrijk om bewust, goed en gevarieerd te eten en te drinken. Maar het is dus echt niet nodig om zelf extra veel melk te gaan drinken, want je gaat er niet meer melk door maken. Sterker nog als je overmatig veel melkproducten tot je neemt, kan het ook problemen geven. Het beste bewijs hiervoor is de KOE die zelfs helemaal geen melk drinkt.


Borst gevoede baby’s worden later gemakkelijkere eters

Feit!

Kunstvoeding is altijd gelijk van samenstelling en smaakt altijd hetzelfde. Borstvoeding daar tegen wordt beïnvloed door wat je eet en drinkt, en geeft dus telkens een ander smaakje. Borstgevoede baby’s zijn dus vanaf de geboorte gewend dat de melk telkens anders smaakt. Daardoor blijkt dat ze gemakkelijker nieuw vast voedsel accepteren.

Wat is “normaal” bij borstvoeding: gekeken bij kinderen tussen 1 en 6 maanden oud. Ze waren volledig op tijd geboren, kregen borstvoeding op verzoek en groeiden volgens de WHO-groeicurven.

Nachtvoeding is normaal: 64 % van de kinderen drinken dag en nacht, 36 % drinkt alleen overdag.

Jongens drinken meer dan meisjes: gemiddeld 76 ml meer! Jongens drinken gemiddeld 831 ml en meisjes 755ml. Met uitersten van 478 ml -1356ml per dag. En alle kinderen groeien goed!

Een borst of beide borsten: * 30% drinkt altijd uit 1 borst * 13% drinkt altijd beide borsten * 57% wisselt het af, soms 1 borst soms 2 borsten. Let op: in de kraamtijd starten we altijd met 2 borsten geven om zo optimaal mogelijk te stimuleren.

Aantal voedingen per dag: varieert van 4 -13 keer per 24 uur. Let op: in de kraamtijd minimaal 8x per dag aanleggen, of vaker. Geen maximum, kijk naar jouw baby.

Gemiddelde duur van een borstvoedingsessie: 12-67 minuten. Tip: indien jouw baby altijd langer dan 45 minuten drinkt, laat dan nog eens een lactatiekundige mee kijken of er nog iets te verbeteren valt.

Eén borst produceert meestal meer dan de andere borst: Blijf toch afwisselend beide borsten aanbieden, niet altijd de beter producerende borst eerst! Want anders wordt het verschil alleen maar groter.