Vergoeding door zorgverzekering

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Voorwaarde is dat de lactatiekundige IBCLC is en aangesloten dient te zijn bij de NVL. De lactatiekundige dient het lidmaatschapsnummer op de factuur te vermelden.

Overzicht vergoedingen 

Op de site www.zorgwijzer.nl vind je een overzicht met vergoedingen van lactatiekundige begeleiding. Dit soort lijsten wordt jaarlijks herzien. Kijk daarom vooral ook zelf je verzekering na of vraag bij jouw verzekering of lactatiekundige zorg is opgenomen in jouw polis. Vergoedingen kunnen namelijk onderling sterk variƫren. Het kan zijn dat je volledige dekking krijgt voor lactatiekundige begeleiding vanaf je zwangerschap tot en met 10 weken na je bevalling. Maar het kan ook zijn dat je (een deel van) een enkel consult vergoed krijgt. Soms geldt vergoeding tot een maximaal vastgesteld bedrag. Het restant is dan voor je eigen rekening. Daarnaast vergoeden steeds meer verzekeraars tegenwoordig (een deel van) de kosten voor kolfhuur of aanschaf van een kolf.

NB: Deze lijst is mogelijk niet volledig. Aan afwijkingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Lidmaatschap van de lactatiekundige IBCLC

De voorwaarde voor het vergoeden van lactatiekundige zorg is dat de lactatiekundige aangesloten moet zijn bij de beroepsvereniging. Voor lactatiekundigen IBCLC in Nederland is dat de NVL, de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Vraag daarom of jouw lactatiekundige is aangesloten bij de beroepsvereniging, zodat je niet achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan. Je zorgverzekeraar kan via de NVL lactatiekundige checker controleren of een lactatiekundige IBCLC lid is van de NVL. Op die manier krijg je zekerheid of je de verleende zorg vergoedt krijgt. Niet alle lactatiekundigen IBCLC zijn lid, en niet alle lactatiekundigen IBCLC staan op het gedeelte zoek lactatiekundige.

Verwijzing

Soms vergoedt je verzekering alleen wanneer een huisarts of verloskundige je verwezen heeft naar een lactatiekundige IBCLC. Andersom betekent een verwijzing niet automatisch dat je lactatiekundige hulp ook vergoed krijgt. Controleer daarom dus altijd zelf de polis van jouw verzekering.

En let op; de lactatiekundige is niet verantwoordelijk voor het al dan niet vergoeden van de zorg door een verzekeraar. Haar geleverde diensten dienen betaald te worden door de zorgvrager. De zorgvrager kan vervolgens de factuur bij de verzekeraar indienen.